Salvaţi Femeile!

Motivatie

Statistic, cancerul reprezinta atât în lume cât si în tara noastra a II-a cauza de deces dupa bolile cardiovasculare.

Cancerul mamar reprezinta prima cauza de deces prin cancer la femei cu o incidenta de 56,84/100000 si o mortalitate de 39,28/100000, pe locul doi situându-se cancerul colului uterin cu o incidenta de 33,3/100000 si o mortalitate de 22,81/100000.

Ignoranta, spaima de diagnostic, lipsa educatiei sanitare fac ca în tara noastra diagnosticul bolii sa se realizeze în stadii avansate, când tratamentul ramâne adesea numai paliativ si extrem de costisitor atât pentru societate cât si pentru individ. Frica de realitate dar si prezenta unui numar din ce în ce mai mare de vânzatori de iluzii mediatizati in exces de mass-media au ca rezultat prezentarea tardiva la medic, tratamente agresive si mai ales suferinta pe masura atât pentru paciente cât si pentru familie.

Trebuie sa mentionam ca atât în cazul cancerului mamar cât si al celui de col uterin depistarea precoce si tratamentul adecvat efectuat la timp echivaleaza cu vindecarea. Descoperirea si tratament precoce al leziunilor precanceroase previne aparitia bolii si implicatiile acesteia.  De exemplu, în cazul cancerului mamar, ratele de supravietuire la 5 ani în functie de stadiul bolii sunt de 100% pentru stadiul 0, de 98% pentru stadiul I, de 76-88% pentru stadiul II, de 49-56% pentru stadiul III si numai de 16% pentru stadiul IV.

Într-o lume în care “vindecatorii cu puteri paranormale” si “medicamentele” lor miraculoase câstiga tot mai mult teren în rândul populatiei neinformate, programele de educatie sanitara, preventie ai depistare precoce par insuficiente.

Screeningul realizat în cadrul unui program activ s-a dovedit a fi mult mai eficient decât cel spontan, mai ales acolo unde educatia sanitara este deficitara. Numai un program organizat poate fi evaluat corect, atât n ceea ce priveste eficienta depistarii dar si în ceea ce priveste raportul cost-beneficiu. De asemenea un program activ permite abordari diferentiate functie de grupele de vârsta, de gradul de risc, de rezultatele primelor teste. De exemplu în SUA screeningul prin mamografii regulate a redus mortalitatea prin neoplasm mamar cu cel putin 30% la femeile peste 40 ani.

De aceea consideram ca initierea unui program privind patologia oncologica feminina, puternic mediatizat, si înfiintarea unui Centru de Preventie si Depistare Precoce a Cancerului genito mamar în cadrul Ligii Române de Cancer ca alternativa la ceea ce exista în sistemul de stat ar fi un pas foarte mare în lupta inegala cu cancerul si un câstig pentru întreaga societate.


Scopurile programului:

  1. Reducerea incidentei, a costurilor tratamentelor si a mortalitatii prin cancer genito mamar;
  2. Instruirea din punct de vedere oncologic a medicilor de alte specialitati si mai ales a medicilor de familie.
  3. Infintarea unui centru de preventie si depistare prcoce a cancerului genito mamar;
    Efectuarea examenelor clinice si paraclinice in program de 12 ore pe zi permite efectuarea acestora permite tuturor femeilor programate la screening sa se prezinte, indiferent de programul de lucru sau de activitate a acestora.Pentru derularea acestui program sunt necesare urmatoarele:

    • Spatiul si organizarea:
      • spatiu: minim 300 m2 amenajat în:
        • un cabinet de epidemiologie care sa catagrafieze populatia tinta si tehnica de calcul necesara acestuia
        • un cabinet de mamografie;
        • un cabinet pentru laborator de anatomo-patologie si citologie;
        • un cabinet pentru analize uzuale si markeri tumorali;
        • un cabinet pentru tratament;
        • spatiu pentru odihna;
        • cabinet de psihologie
    • Necesarul:
      1 1 buc Mammo Diagnostic Multi Care 130000 EUR
      2 1 buc Duo Diagnostic Digital 203000 EUR
      3 1 buc MX 8000 Dual 480000 EUR
      4 1 buc HDI 5000 SonoCT Dedicated Breast 145000 EUR

    Achizitionarea de echipamente performante descrise mai sus ofera posibilitatea efectuarii unor examene mai complexe cum ar fi:

    • mamografia digitala – comparativ cu cea standard permite stocarea electronica a imaginii si transmiterea acesteia la distanta;
    • mamografia stereotaxica – permite compunerea imaginii bidimensionale cu ajutorul computerului si efectuarea unor biopsii tintite pentru leziunile suspecte sau folosirea unor marcari ale acestora în vederea excizarii chirurgicale.
    • ecografia sânului – pentru detectia si evaluarea leziunilor chistice si examinarea femeilor cu sâni densi sau celor la care este contraindicata mamografia;
    • ductografia – pentru depistarea leziunilor la nivelul canalelor galactofore cu ajutorul unei substante de contrast;
    • scintigrafia sânilor, bazata pe injectarea intravenoasa a unei substante de contrast radioactive (Technetiu Sesta MIBI), care fixeaza preferential (metoda mai putin sensibila decât momografia);

    În perspectiva dorim sa înfintam un cabinet de consultanta genetica pentru depistarea oncogenelor si aprecierea riscului de cancer la persoanele cu antecedente heredocolaterale pozitive.

  4. Reintegrarea socio-profesionala a pacientelor dupa încheierea tratamentului.
  5. Colectarea de fonduri pentru sustinerea acestui program.

Să fim împreună în lupta pentru viaţă!

Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

Abonare la Buletinul Informativ

Email:

Misiunea noastră este de a promova educaţia sanitară în rândul oamenilor, cu scopul de a contribui la prevenţia și depistarea timpurie a cancerului, precum şi a oferi ajutor psihologic şi medical pacienţilor cu cancer şi famililor aparţinătoare.

Categories


Formular 2%


Despre CANCER


Link-uri — România


Link-uri Globale