Cum puteţi reduce riscul apariţiei cancerului la sân?
Vă supunem atenţiei un fenomen deosebit de grav, un coşmar cumplit pe care îl trăiesc femeile din România şi anume: CANCERUL MAMAR. Raportul este sinistru: o femeie din şase va dezvolta un cancer mamar.
Există şanse
Dacă eşti o femeie în vârstă de 40 de ani sau mai mult este posibil sa ai nevoie de o mamografie. Societatea Americană de Cancer AARP, Liga Română de Cancer şi alte organizaţii medicale recomandă ca femeile în vârstă de peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie.
Te gândeşti probabil ca nu ai nevoie de o mamografie. Dar ai nevoie.
Pe măsură ce înaintezi în vârstă şansele de apariţie a cancerului de sân cresc. De fapt, 75% dintre cancerele de sân apar la femeile peste 40 de ani. Mamografiile regulate constituie cea mai buna apărare împotriva cancerului mamar. O mamografie poate depista cancerul mamar în stadiile precoce cu doi ani şi jumătate înainte ca el să devină clinic evident. Depistarea incipientă a cancerului mamar oferă femeilor şansele cele mai mari de supravieţuire şi cele mai bune opţiuni terapeutice.
Aşa că, ai nevoie de mamografii regulate.
Dacă nu ai efectuat o mamografie în ultimul an, cere medicului tău să-ti programeze una la Fundaţia Naţională de Oncologie Sfântul Anton. ªi dacă observi unle modificări la nivelul sânului, precum o tumefacţie, o îngroşare a mamelonului, secreţii mamelonare sau durere la palpare, trebuie sa te adresezi imediat medicului.
Când efectuezi mamografii regulate îţi protejezi sănătatea şi câştigi pace sufletească.
Nu te juca cu sănătatea ta. Programează-te pentru o mamografie chiar astăzi.
Ce este o mamografie?
În timpul mamografiei radiologul îţi va cere să te dezbraci până în talie şi să porţi un halat care se deschide în faţă. Vei sta în picioare în faţa unui aparat de raze X în timp ce radiologul îţi va plasa sânul pe o mică platformă. O altă placă este aşezată în vârful sânului (partea superioară). Şi timp de câteva secunde se aplică o presiune pentru a aplatiza sânul în timp ce se efectuează mamografia.
Radiologul va obţine două imagini, una din partea superioară si alta din partea inferioară a sânului. Se va repeta procedura şi pentru sânul controlateral (celălalt). Întreaga procedură a mamografiei durează 15 minute.
Radiografia sânului se efectuează cu o doză scăzută de radiaţii care nu creste riscul pentru cancerul de sân. Mamografia poate fi considerată ca o amprenta a sânului variind de la o femeie la alta.
Pentru a veni în sprijinul Dumneavoastră s-a înfiinţat în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti un Centru de Depistare Precoce a Cancerului unde fiecare femeie asimptomatică beneficiază gratuit de un examen clinic, un examen Papanicolau şi eventual o mamografie. Multe femei nu efectuează mamografia în mod regulat.
De ce nu? Vi se pare familiară una din următoarele afirmaţii?
Este adevărat că istoricul familial este un factor de risc pentru cancerul mamar. Dacă o femeie are o rudă de gardul I, care a avut un cancer mamar, şansele sale de a dezvolta un cancer mamar cresc. Dar 80% din femeile care dezvoltă cancer de sân nu au istoric familial ca factor de risc. Toate femeile trebuie să profite de Programul “Salvaţi Femeile!” şi de avantajele screeningului prin mamografii regulate.
Actualmente şansele de apariţie a cancerului mamar cresc cu vârsta. Femeile de 65 de ani şi peste au şanse de doua ori mai mari de a fi diagnosticate cu cancer de sân, comparativ cu femeile de vârstă între 40 65 ani.
Cancerul de sân este perceput adesea ca cea mai înfricoşătoare boala pentru femei. Cu toate acestea, dacă este depistat în faza incipientă şi nu a diseminat dincolo de sân şansele de tratare şi vindecare sunt excelente.
În prezent unele femei au posibilitatea de a alege un tratament care nu necesită îndepărtarea sânului, deoarece cancerul a fost depistat în stadii incipiente.
Pentru mai multe amănunte contactaţi-ne, 01- 314.69.33 sau 01-314.69.23. 80% din pacientele cu un cancer de sân nu au în antecedentele heredocolaterale cazuri de cancer mamar. Toate femeile în vârstă necesita mamografii regulate.
Unele femei simt disconfort în timpul mamografiei. Durata reala în care sânul este presat faţă de platformă constă în câteva secunde. Această compresiune este necesară pentru a obţine o radiografie clara a sânului.
Deja am cheltuit o grămadă de bani la doctori. Am auzit că o mamografie este foarte scumpă şi nu-mi pot permite sa fac câte una anual.
Adesea medicii nu recomandă câte o mamografie femeilor în vârstă. S-ar putea să fie necesar să cereţi medicului să vă recomande efectuarea unei mamografii.
Puteţi face o mamografie fără recomandarea medicului dacă vă adresaţi direct Ligii Române de Cancer 021-314.69.33 sau 021-314.69.23.
O femeie din 6 va dezvolta un cancer mamar. Asocierea autoexaminării lunare a sânilor cu un examen de specialitate anual şi cu o mamografie anuală, după 40 de ani, este modalitatea cea mai bună de depistare a cancerului în faze incipiente. Detectarea şi tratamentul precoce al cancerului salvează vieţi. Peste 93% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes daca sunt depistate precoce. Fiecare femeie ar trebui să-şi examineze sânii lunar, la 5 7 zile după începutul menstruaţiei.
Rugaţi-l pe medicul Dumneavoastră să vă recomande sau contactaţi “Liga Româna de Cancer”.
Câteva sfaturi pentru obţinerea unei mamografii corespunzătoare:
Examenul clinic al sânului
Trebuie efectuat de către un medic avizat. Acesta se efectueaza odată la trei ani pentru femeile între 30 şi 40 ani şi anual după 40 de ani. El presupune inspectia şi palparea sânilor şi a regiunilor ganglionare axilare şi supraclaviculare. Examinarea se face fie în pozitie verticală, fie în pozitie orizontală. În premenopauza se recomandă efectuarea consultatiei la 5 – 7 zile de la debutul menstrei.
Pentru familiarizarea cu aspectul normal şi consistenta sânilor, autoexaminarea trebuie efectuată lunar. E important ca examenul să se facă aproximativ în aceeasi zi a fiecărei luni. Dacă femeia se află în perioada menstruatiei, examinarea se face în ultima zi a menstrei, când sânii sunt mai putin sensibili la palpare şi mai putin tumefiati. În caz de sarcină sau menopauză, se alege o zi la întâmplare, de exemplu prima zi din lună, în care se va face examinarea.Primii trei pasi se concentrează asupra
Pasul 1: Se face inspectia sânilor în fata oglinzii, cu bratele de-a lungul corpului. Se insistă asupra unor aspecte neobisnuite, cum ar fi o zonă proeminentă, retractia pielii, escoriatiile, mărirea în volum a sânilor, orice modificare în aspectul unui nerv. Se verifică existenta unei scurgeri mamelonare, a unor modificări în pozitia şi aspectul mamelonului. |
![]() |
Pasul 2: Cu mâinile ridicate deasupra capului, se examinează sânii în oglindă, urmărindu-se aceleasi obiective ca la pasul 1. Se prind palmele la i se presează, căutându-se aceleasi modificări. |
![]() |
Pasul 3: Cu mâinile pe solduri, se apasă puternic şi se inspectează sânii. Se înclină usor corpul spre oglindă, în timp ce umerii şi coatele se oricărei proeminente sau depresiuni cutanate.Următorii pasi urmăresc modificările de consistentă ale sânului |
![]() |
Pasul 4: Cu bratul stâng ridicat şi mâna stângă pe ceafă, se examinează sânul stâng folosind mâna dreaptă. Cu degetele întinse, începând de la marginea externă, se presează ferm în cercuri mici, miscându-se în Mâna în jurul sânului în cercuri din ce în ce mai mici până când se atinge mamelonul. Se stoarce usor mamelonul pentru a vedea dacă apare vreo scurgere. Trebuie acordată atentie zonei dintre sân şi axilă, precum şi zonei axilare. E important să se examineze fiecare parte a sânului. Se repetă procedura pentru sânul drept. |
![]() |
Pasul 5: în pozitia culcat, cu bratul stâng sub cap şi cu o pernă sau un prosop sub umărul stâng, se examinează sânul stâng cu mâna dreaptă, folosindu-se aceeasi miscare circulară descrisă mai sus. Se inversează procedura, folosind mâna stângă pentru sânul drept. | ![]() |
Recomandari pentru screening
Societatea Americană de Cancer face următoarele recomandări pentru depistarea cancerului de sân la femeile asimptomatice:
Din punct de vedere istoric, dovezile ştiinţifice care sprijină screening-ul cancerului mamar de rutină au fost mai puternice pentru femeile cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, decât pentru cele de 40 de ani.
Screening-ul prin mamografii regulate a redus mortalitatea prin neoplasm de sân cu cel puţin 30% la femeile de 50 de ani sau mai în vârstă. Totuşi, interpretarea rezultatelor pentru reducerea mortalităţii la femeile cu vârsta între 40 şi 49 de ani este un subiect mult controversat. O dată cu prelungirea duratei de supraveghere, dovezile unui beneficiu pentru femeile de 40 – 49 de ani au devenit apropiate de cele observate la femeile cu vârsta de peste 50 de ani.