Leucemia limfocitara cronica

Leucemia limfocitara cronica reprezinta o forma de cancer al sangelui, care apare cel mai frecvent la persoanele in varsta, 70 – 80% dintre pacienti fiind diagnosticati dupa varsta de 55 ani. Leucemia limfocitara cronica este cea mai frecventa forma de leucemie la adulti, reprezentand aproximativ 30 – 40% din toate formele de leucemie 2.

Incidenta bolii in tarile vestice este de aproximativ 2-4 cazuri la 100,000 de locuitori1, fiind cu 30% mai des intalnita la barbati decat la femei 2. Desi se crede ca leucemia limfocitara cronica este o boala ce evolueaza lent, o proportie semnificativa a pacientilor dezvolta o forma a bolii care evolueaza rapid.

Din ce cauza m-am imbolnavit de leucemie limfocitara cronica?

Factorii de risc care determina aparitia leucemiei limfocitare cronice nu sunt pe deplin cunoscuti si nu se cunoaste nici daca factorii obisnuiti de risc ai altor tipuri de cancer precum fumatul, dieta, expunerea la radiatii, infectiile reprezinta un risc crescut pentru aparitia LLC.

Celulele canceroase apar ca rezultat al unei erori de ADN sau a materialului genetic al unei celule formatoare de limfocite, care face ca celula sa devina maligna. Cu toate acestea, s-a evidentiat faptul ca anumite persoane prezinta un risc mai mare de a dezvolta LLC. In urma unor studii de epidemiologie s-a constatat ca exista o predispozitie mostenita in dezvoltarea LLC si a altor boli limfoproliferative cu celula B.

Cum este diagnosticata leucemia limfocitara cronica?

Boala nu este usor de diagnosticat, in stadiile initiale fiind asimptomatica. Multe cazuri de LLC pot fi detectate in timpul examinarilor medicale periodice de rutina, atunci cand poate fi evidentiata o crestere a numarului de globule albe. In alte cazuri, boala poate fi diagnosticata dupa ce pacientul a fost examinat pentru o alta boala, de exemplu o infectie pulmonara.

In vederea stabilirii diagnosticului, medicul va va recomanda efectuarea unor analize de certitudine:

  • Examen clinic
  • Analize de sange
  • Examenul maduvei osoase
  • Radiografie toracica, ecografie abdominala

Exista multe afectiuni necanceroase care pot produce de asemenea o crestere a numarului de limfocite din sange si acestea trebuie excluse.

Care sunt simptomele leucemiei limfatice cronice?

Din cauza progresiei foarte lente, simptomele LLC pot fi foarte greu de identificat in fazele initiale ale bolii. De multe ori, aceste simptome pot fi provocate si de alte boli mai frecvente si mai putin grave.

De aceea, daca aveti unul din simptomele de mai jos, adresati-va medicului de familie, care va va trimite la medicul specialist hematolog.

  • Ganglionii limfatici crescuti in dimensiuni (adenopatie) la nivelul gatului, axilei sau la nivel inghinal;
  • Oboseala, dificultati de respiratie la efort, anemie;
  • Marirea splinei (splenomegalie), care este dureroasa uneori;
  • Marirea ficatului (hepatomegalie) ;
  • Infectii frecvente, persistente (adesea unul dintre primele simptome);
  • Scadere in greutate fara o cauza cunoscuta;
  • Transpiratii nocturne abundente si febra persistenta (peste 38? C, mai mult de o saptamana).

Ar trebui sa fac tratament?

  • Medicul specialist hematolog este cel care stabileste tratamentul in cazul in care ati fost diagnosticat cu leucemie limfocitara cronica.
  • Observa si asteapta”
    Pacientii cu LLC in fazele initiale ale bolii, care nu au simptome ar putea primi recomandare pentru observarea evolutiei bolii pentru o perioada de timp, fara tratament. In acest caz, pacientul trebuie sa se prezinte la medic pentru examene periodice la 3 luni.
  • Chimioterapie
    Chimioterapia este tratamentul cu anumite medicamente anticanceroase care are drept scop sa opreasca evolutia bolii si sa amelioreze orice simptome pe care le-ar putea avea pacientul. Tratamentul cu chimioterapice reprezinta tratamentul standard in cazul pacientilor cu LLC care prezinta semne de evolutie, cum ar fi accentuarea anemiei, ganglioni limfatici durerosi sau cresterea rapida a numarului de limfocite din sange.
  • Corticoterapie
    Un rol important in tratamentul LLC il au corticosteroizii, administrati pe o perioada scurta de timp, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor datorate ganglionilor limfatici crescuti sau maririi splinei.
  • Radioterapie
    Radioterapia presupune bombardarea tesutului limfatic canceros cu raze X de energie inalta sau alte tipuri de radiatie, sub forma unor serii de tratament care pot dura mai multe saptamani.
  • Anticorpi monoclonali
    O noua clasa de medicamente inovatoare este reprezentata de anticorpii monoclonali. Anticorpii monoclonali pot fi utilizati singuri sau in combinatie cu chimioterapia.

Referinte
http://www.lrf.org.uk/media/images/CLL07_4693.pdf
Watson L et al., Disease burden of chronic lymphocytic leukaemia within the European Union, European Journal of Haematology 2008; 81(4), 253-258
LLC incepe sa se dezvolte la nivelul globulelor albe denumite limfocite, cu rol in apararea organismului. In timp, celulele canceroase se multiplica si inlocuiesc limfocitele normale din maduva osoasa hematogena si din ganglionii limfatici.
Rolul limfocitelor va fi astfel afectat, neputand sa ajute organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.

Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

Abonare la Buletinul Informativ

Email:

Misiunea noastră este de a promova educaţia sanitară în rândul oamenilor, cu scopul de a contribui la prevenţia și depistarea timpurie a cancerului, precum şi a oferi ajutor psihologic şi medical pacienţilor cu cancer şi famililor aparţinătoare.

Categories


Formular 2%


Despre CANCER


Link-uri — România


Link-uri Globale