Cancerul colorectal

Cancerul colorectal afecteaza intestinul gros si este al treilea tip de cancer ca frecventa atat la barbati, cat si la femei, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu cancer colorectal. Aproximativ 20% dintre pacienti sunt, in momentul diagnosticarii, deja in faza de metastaza a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). In jur de 56.000 de persoane mor in fiecare an din cauza cancerului colorectal in SUA, iar rata mortalitatii in Europa depaseste 100.000 de pacienti pe an.*

Ce este cancerul colorectal

Colonul si rectul sunt parti ale intestinului gros. Alimentele digerate care au fost fragmentate in intestinul subtire ajung in intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa si substantele minerale din bolul alimentar si depoziteaza (se formeaza in intestin, apoi se elimina) materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale, care sunt eliminate din organism. Prima portiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul. Cancerul colorectal este o tumora solida care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Tratamentul cancerului colorectal

Sansa vindecarii pacientilor cu cancer colorectal este strans legata de stadiul bolii la momentul diagnosticarii. Cancerele incipiente au un prognostic bun, iar cele avansate au un prognostic mult mai putin favorabil. Adesea cancerul colorectal nu are nicio simptomatologie pana in stadiul final al bolii.

Atitudinea terapeutica in cancerul colorectal este una multidisciplinara. Interventia chirurgicala este indispensabila in aceasta localizare, putand fi asociata, in functie de stadiul bolii, de administrarea de chimioterapie si sedinte de radioterapie. Majoritatea schemelor de chimioterapie clasica au insa efecte adverse severe care afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii pacientilor, daca acestea nu sunt prevenite din timp prin medicatie specifica.

*(Ferlay J, et al. Estimates of the cancer incidence and mortality in Europe in 2006. Ann Oncol, 2007; 18: 581-92.; Parkin DM, et al. Global cancer statistics 2002. CA Cancer J Clin, 2005; 55: 74-108)

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.

Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

Abonare la Buletinul Informativ

Email:

Misiunea noastră este de a promova educaţia sanitară în rândul oamenilor, cu scopul de a contribui la prevenţia și depistarea timpurie a cancerului, precum şi a oferi ajutor psihologic şi medical pacienţilor cu cancer şi famililor aparţinătoare.

Categories


Formular 2%


Despre CANCER


Link-uri — România


Link-uri Globale