Scrisoare deschisă către femei

CANCERUL – UN PERICOL DE MOARTE

Stimate doamne,

Vă rugăm să păstrați această scrisoare, deoarece nu se știe când veți avea surpriza să fiți sau să auziți de cineva drag care a fost diagnosticat cu cancer.

Femei, cancerul vă pândește! Nu-l ignorați!

Nu există nici o boală de care femeile să se teamă mai mult. Imaginați-vă ca ați fost depistată cu cancer și este posibil să vi se extirpeze un sân.

Care va fi atitudinea soțului, a prietenului, a familiei, a colegilor?

Examinarea microscopică a tumorii prin biopsie, determină natura lui malignă sau benignă. Procedura medicală normală implică extirparea tumorii sau a chistului, trimiterea la laborator și examinarea imediată. Dumneavoastră rămâneți in continuare sub anestezie, pe masa de operație.

Verdictul: dacă țesutul este benign, operația se încheie; dacă țesutul este malign operația continuă si se poate materializa prin mastectomie radicală. Mastectomia înseamnă extirparea în totalitate a sânului, împreuna cu peste 85% din ganglionii axilari. În acest caz, s-ar putea să apară edemul brațului (brațul umflat). Brațul își pierde mobilitatea și nu mai poate fi folosit.

Atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic apare o traumă chiar și pentru femeile echilibrate și cu cele mai tari caractere.
Dar aceasta nu este tot. Apare teama care în timp poate duce la depresie. Din nefericire, nu există nici o garanție că în urma mastectomiei totale boala se poate opri în răspândire. Nu rămâne decât speranța. O speranță care poate fi deșartă dacă boala nu este tratată corect.

Dacă boala progresează, va trebui să vi se scoată ovarele (castrarea).

Să nu uităm de cancerul colului uterin.

Un singur examen clinic și un test Papanicolau vă poate ajuta să descoperiți la timp boala. Descoperită în stadii avansate, boala poate fi cumplită. Nu există nici un tratament de vindecare a cancerului în acest stadiu. Singura opțiune este șansa de 60% de a mai trăi un an sau poate trei. Din nefericire, aceasta-i realitatea.

Noi cei de la Liga Română de Cancer ne facem datoria să vă avertizăm. Dumneavoastră vă decideți soarta! Cine are urechi de auzit să audă!

Cancerul nu este o glumă. Este total greșită concepția: cancerul este boala celor bătrâni, sau nu mă lovește pe mine cancerul, sunt prea tânără, prea bogată sau prea frumoasă, am relații. Total greșit!

Cancerul este o boală a lumii reale, poate afecta persoane de orice vârstă: de la copii până la oameni în vârstă. Este o boală cumplită. Nu ține seama de vârstă, situație materială sau poziție socială. Când vom înțelege toate acestea, poate fi prea târziu să ne acordăm o șansă.

De aceea, vă rugăm, măcar o dată pe an, chiar dacă vă simțiți excelent, efectuați  un examen clinic general. Numai așa vom putea depista cancerul la timp. Raportul este sinistru: o femeie din opt riscă să dezvolte un cancer mamar.

Scopul nostru nu este acela de a vă speria. În această scrisoare v-am expus situația reală cu privire la această boală. Cancerul nu este o afecțiune limitată la o anumită zonă a corpului, ci este o îmbolnăvire a întregului organism.

Pentru a veni în sprijinul Dvs, vă reamintim că Liga Română de Cancer a lansat programul „Salvați femeile!”. Prin acest program urmărim informarea, conștientizarea, educarea medicală a femeilor din România despre cancer și pericolul pe care acesta îl reprezintă.

Dorim să vă oferim alternativa la frică, ignoranţă şi boală: CURAJUL, SĂNĂTATEA ȘI FRUMUSEȚEA.

Sunați-ne să vă putem ajuta!

Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

Abonare la Buletinul Informativ

Email:

Misiunea noastră este de a promova educaţia sanitară în rândul oamenilor, cu scopul de a contribui la prevenţia și depistarea timpurie a cancerului, precum şi a oferi ajutor psihologic şi medical pacienţilor cu cancer şi famililor aparţinătoare.

Categories


Formular 2%


Despre CANCER


Link-uri — România


Link-uri Globale