Fumatul şi Cancerul

Fumatul este o problema a lumii moderne si anual produce mai multe victime decat SIDA, alcoolul, abuzul de droguri, accidentele de circulatie, crimele, tentativele de suicid, incendiile fiind astfel una dintre primele cauze de deces ce pot fi prevenite.

Fumatul constituie un factor de risc in aparitia mai multor tipuri de cancer: laringian, oro-faringian, de limba, pulmonar, esofagian, gastric, de vezica urinara, de piele, precum si a afectiunilor cardio-vasculare si complicatiilor sarcinii.

Dependenta de tutun este o stare cronica care necesita interventii repetate si actualmente exista cateva tratamente eficiente care pot ajuta la obtinerea unei abstinente pe termen lung sau chiar permanente.

Statistic cancerul reprezinta atât în lume, cât si în tara noastra a doua cauza de deces dupa bolile cardiovasculare. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm datorat fumatului, constituind prima cauza de mortalitate prin cancer in lume (17% din neoplasmele la barbati si 12% la femei). Daca incidenta neoplasmului pulmonar a scazut la barbati cu 4.4%, la femei a crescut cu 6.2% in SUA, unde in ultimii 20 de ani numarul supravietuitorilor a crescut la 14%. In ciuda acestor date statistice nefavorabile, ultimele succese in tehnicile de diagnostic molecular (folosite in elucidarea fazei preclinice a bolii) si in imbunatatirea posibilitatilor terapeutice ofera o speranta pentru un pronostic mai bun.In România se constata aceeasi tendinta existena pe plan mondial, în plus cu o accentuare a obiceiului de a fuma în rândul tinerilor si chiar a minorilor.

Datorita ignorantei si lipsei de educatie sanitara în tara noastra diagnosticul bolii se realizeaza în stadii avansate, când tratamentul ramâne adesea numai paliativ si extrem de costisitor atât pentru societate, cât si pentru individ.

Instituirea unor campanii agresive împotriva fumatului, campanii care sa se adreseze tuturor segmentelor populationale dar mai ales copiilor (învatamât prescolar, scolar, liceal dar si universitar) intens mediatizat ar reprezenta un prim pas în cadrul unui program national anti-fumat.

Screeningul realizat în cadrul unui program activ s-a dovedit a fi mult mai eficient decât cel spontan, mai ales acolo unde educatia sanitara este deficitara. Numai un program organizat poate fi evaluat corect, atât în ceea ce priveste eficienta depistarii dar si în ceea ce priveste raportul cost-beneficiu. De asemenea, un program activ permite abordari diferentiate in functie de grupele de vârsta, de gradul de risc, de rezultatele primelor teste. Totusi pentru cancerul bronho-pulmonar screeningul nu este eficient. Eficient este initierea unui program privind controlul, prevenirea fumatului si afectiunilor bronho-pulmonare determinate de acesta, puternic mediatizat, care sa se adreseze in special grupelor de populatie cu risc si fumatorilor.

Scopurile programului::

 1. Reducerea incidentei, a costurilor tratamentelor si a mortalitatii prin cancer
 2. Instruirea din punct de vedere oncologic a medicilor de familie sau de alte specialitati
 3. Tratamentul pacientilor cu afectiuni bronho-pulmonare precum bronsita cronica, emfizemul pulmonar, bronhopneumopatia cronica obstructiva si a celor cu afectiuni cardio-vasculare cauzate de fumat.
 4. Reintegrarea socio-profesionala a pacientilor dupa încheierea tratamentului.
 5. Implicarea institutelor oncologice, centrelor universitare medicale.
 6. Colectarea de fonduri pentru sustinerea acestui program

Descrierea proiectului:

 1. Reducerea incidentei, a costurilor tratamentelor si a mortalitatii prin cancer;
  Proiectul se adreseaza tuturor categoriilor de varsta. Preventia cancerului cauzat de fumat depinde in mare masura de succesul educatiei sanitare, axate pe combaterea fumatului, responsabil de 85% din decesele prin cancer pulmonar ca si de buna identificare a indivizilor cu risc crescut, de o metodologie optima de screening si depistare precoce, cu scopul de a reduce mortalitatea si costurile tratamentelor pe termen scurt.Liga îsi propune prin Programul “Fumatul si cancerul” sa sensibilizeze populatia, aparent sanatoasa, cu privire la legatura dintre cancer si fumat.Incidenta globala a cancerului pulmonar creste cu 5% pe an o data cu cresterea consumului de tigari la varste din ce in ce mai mici, respectiv 13-14 ani si a numarului mare de fumatori care nu renunta.Realizarea de materiale informative despre factorii de risc ai cancerului datorat fumatului si metodele de depistare precoce a cancerului dar mai ales al cancerului bronhopulmonar :

  • Pliante pentru fiecare localizare, în care sa fie prezentati succint principalii factori de risc ai cancerului si al cancerului bronhopulmonar precum si modalitatile prin care pot fi înlaturati acestia; prezentarea unor semne si simptome de alarma care impun consult medical imediat;
  • Postere care prezinta informatii despre maladiiile determinate de fumul de tigare care sa fie afisate in locurile publice aglomerate, in unitati prescolare, scoli, universitati , sau alte spatii publice;
  • Casete video si filme de scurt metraj care sa ilustreze efectele nocive exercitate de componentele fumului de tigara asupra tesutului bronho-pulmonar si aparatului cardio-vascular, simptomatologia bolii si evolutia in cazurile tratate corect si incorect; casetele video vor fi vizionate în cadrul întrunirilor, meselor rotunde, iar filmele de scurt metraj vor fi prezentate în cinematografe si la televiziune, ca spoturi publicitare;
  • Actiuni realizate împreuna cu cadrele didactice din învatamâtul prescolar, scolar si liceal;
  • Ghiduri practice destinate persoanelor de orice vârsta, redactate într-un limbaj accesibil, ce vor fi distribuite pe scara larga
  • Articole tematice publicate în cotidiene nationale.
  • Antrenarea organizatiilor de protectie a mediului in vederea eliminarii noxelor care sunt implicate in aparitia cancerului bronho-pulmonar
  • Distribuirea acestor materiale în rândul populatiei
   • Prin intermediul postei – în colaborare cu Serviciul de Evidenta Populatiei – invitatii la diferite întruniri, materiale informative si chiar invitatii la consultatii medicale cu programare a locului si datei
   • în cadrul unor standuri sau expozitii de carte
   • În cadrul unor intruniri mondene
   • Prin cooptarea unui numar cât mai mare de voluntari
  • Organizarea de mese rotunde in unitatile de invatamânt, autoritati administrative locale, conduceri ale intreprinderilor . Acestea vor avea ca scop prezentarea pe larg a subiectelor semnalate in materialele publicitare .
  • Antrenarea institutiilor statului, pe baza unor protocoale de colaborare În sprijinirea programului: primarii, inspectorate de politie, inspectorate de Învatamânt, spitale judetene, Ministerul Apararii Nationale, unitatile de pompieri.
 2. Instruirea din punct de vedere oncologic a medicilor de alte specialitati
  • Organizarea de conferinte, simpozioane, mese rotunde, eventual În cadrul societatilor de specialitate, În care se vor prezenta noutati În preventia, depistarea si tratamentul precoce al maladiilor oncologice la care vor participa atât specialisti din tara, cât si din strainatate;
  • Schimburi de experienta Între medicii specialisti oncologi din tara cu privire la strategiile de preventie si depistare precoce a tipurilor de cancer cauzate de fumat;
  • Cursuri de specializare a medicilor de familie pentru eficientizarea activitatii de preventie si depistare precoce, având În vedere ca acestia sunt primii solicitati de catre populatie
  • Redactarea si difuzarea unei reviste de educatie oncologica. Revista va cuprinde pe lânga articolele originale de specialitate si rezultatele intermediare obtinute de Liga În cadrul programelor sale si informatii menite sa atraga cadrele medicale În activitatea de preventie si depistare precoce a cancerului. Vom distribui revista populatiei, medicilor de familie dar si medicilor specialisti În colaborare cu societatile de specialitate, Colegiul Medicilor din România, etc.
 3. Tratamentul pacientilor cu afectiuni bronho-pulmonare precum bronsita cronica, emfizemul pulmonar, bronhopneumopatia cronica obstructiva si a celor cu afectiuni cardio-vasculare cauzate de fumat.
  Se realizeaza prin colaborarea medicilor de familie cu specialistii pneumologi si cardiologi Începând din cabinetele medicale ale medicilor de familie si cele din centrele de diagnostic si tratament, continuând cu tratamentul specific În centrele medicale de specialitate.
  Este necesar sa se explice cât mai clar acestor bolnavi riscul pe care Îl reprezinta continuarea fumatului si efectul benefic pe care Îl are oprirea fumatului asupra starii lor clinice. Aceste actiuni presupun participarea inclusiv a unor psihologi care vor acorda asistenta si consiliere fie individual fie În grup.
  Pacientii depistati cu cancer pulmonar trebuiesc indrumati catre centrele oncologice universitare sau judetene unde exista comisiile oncologice de indicatie terapeutica. Acestea vor avea in componenta un chirurg oncolog (chirurgie toracica), un oncolog medical si  un radioterapeut. Prin intermediul acestor comisii se va realiza si urmarirea post-terapeutica a pacientilor la terminarea tratamentului.
 4. Reintegrarea socio-profesionala a pacientilor dupa Încheierea tratamentului.
  • Înfiintarea unui Grup de sprijin pentru supravietuitorii de cancer În care acestia sa beneficieze sau sa ofere consiliere cu privire la problemele specifice lor;
  • antrenarea membrilor acestui grup În activitatile Ligii În ceea ce priveste preventia tabagismului;
  • solutii de reintegrare a pacientilor În normalitate din punct de vedere familial si socio-profesional (ajutor financiar pentru cazurile cu un statut socio-economic scazut);

  Înscrierea voluntara a persoanelor care au suferit de cancer În cadrul acestui Grup poate fi ea insasi o solutie si un prim pas spre reintegrarea socio-profesionala a acestora, fiind in acelasi timp un real sprijin pentru cei care se confrunta cu boala.

 5. Implicarea institutelor oncologice, centrelor universitare medicale.
  • Programul National de Cancer (care include si un capitol destinat controlului si preventiei consumului de tutun) derulat prin intermediul institutelor oncologice din Bucuresti si Cluj si a centrelor universitare din tara poate stimula implicarea acestora si in Programul “Fumatul si cancerul”.
  • Introducerea programului de preventie si combatere a cancerului pulmonar in cadrul Programului National de comatere a Cancerului.
  • Centrele de depistare precoce din institutele oncologice, centrele universitare care vor catagrafia populatia care trebuie inclusa in programele de screening si vor efectua investigatiile si examenele necesare depistarii posibilelor neoplasme datorate fumatului.
  • In cadrul acestor centre universitare se vor crea comisii de acreditare a unitatilor de screening (dotare, competente personal, proceduri de lucru, de control al calitatii) care vor compara periodic rezultatele si calitatea diferitelor centre; comisiile de acreditare vor recomanda masuri administrative si legislative privind controlul, preventia fumatului si depistarea precoce
 6. Colectarea de fonduri pentru sustinerea acestui program.
  • organizarea unor actiuni culturale care sa aiba ca scop sustinerea materiala a programului;
  • contactarea unor organizatii sau fundatii internationale cu activitate similara in vederea colaborarii;
  • cooptarea unor factori economici pentru sustinerea financiara;
  • prezentarea programului autoritatilor competente pentru solicitarea unor finantari;
  • realizarea unei “mape de prezentare” care sa cuprinda activitatea Ligii Române de Cancer În cadrul Programului “Fumatul si cancerul”, rezultatele obtinute pâna În prezent, precum si proiecte de viitor pe termen imediat sau mai îndepartat.

Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

Abonare la Buletinul Informativ

Email:

Misiunea noastră este de a promova educaţia sanitară în rândul oamenilor, cu scopul de a contribui la prevenţia și depistarea timpurie a cancerului, precum şi a oferi ajutor psihologic şi medical pacienţilor cu cancer şi famililor aparţinătoare.

Categories


Formular 2%


Despre CANCER


Link-uri — România


Link-uri Globale